Proje Tanımı

10 Mart 2011 tarihinde, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi arasında her iki üniversitenin Rektörleri, öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımıyla, karşılılıklı eğitim ve işbirliği için bir protokol imzalanmıştır. Böylece Türki Cumhuriyetlerle akademik ve eğitim işbirliklerimizin güçlenmesi ve karşılıklı iletişimlerin arttırılması yönünde önemli bir adım atılmıştır.
Bu işbirliği kapsamındaki öncelikli hedeflerden birini oluşturan çalışmanın konusu; Ukrayna - Kırım Tatar Özerk Bölgesi Başkenti Simferopol’de yer alan, Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi bünyesinde yapılması planlanan, ‘Türk-Slav Gençlik Polikültür Merkezi’ olarak adlandırılan mimari proje tasarımıdır. Yapı programının en temel bileşenlerini; 700 kişi kapasiteli öğrenci yurdu, eğitim birimleri, 800 kişi kapasiteli konser salonu ve spor kompleksi oluşturmaktadır. Bu yapı programı üniversitenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmış olsa da, çağdaş üniversite eğitiminin ve yerleşke tasarımının gerekleri doğrultusunda kent ve kentli ile ilişki, tasarımlarda dikkate alınması gereken önemli bir unsur olarak görülmüştür. Çalışma alanının kent içindeki merkezi konumu, kentsel gelişim ve dönüşüm potansiyeli yüksek alanlarla kuşatılmış olması, yakın çevresi ile birlikte kentin eğitim, kültür ve rekreatif hayatı açısından yeni bir odak alan yaratılmasına olanak sağlamaktadır. Bu noktada proje kapsamındaki eğitim ve kültür yapıları,  bölgenin gelişimi açısından önemli olmakla birlikte, alanın rekreatif kullanım potansiyelinin de yüksek olması önemli bir avantaj olarak ortaya çıkmaktadır. Proje arazisinin konumuna kent ölçeğinde bakıldığında, şehir merkezi ile kentin gelişim bölgeleri arasında kalan kritik bir noktada yer aldığı görülmektedir.
Simferopol kent merkezinin güneybatısında bulunan yaklaşık 40 dönüm (4 hektar) genişliğindeki proje arazisi, yoğun doğal bitki örtüsü ve yapay göletle çevrelenmiş sınırlı bir alan içerisinde yer almaktadır. Alanın yapılaşmış yakın çevresinde, üniversitenin mevcut binaları, askeri bölge, şehir stadyumu ile yoğunlukla boş fabrika ve endüstri yapıları bulunmaktadır. Proje arazisi, yerüstü yapılaşma gereksinimi yaklaşık 25.000 m2 dolaylarında olan yapı programına göre geniş sayılsa da, zemin koşulları, alt yapının sınırlayıcılığı ve yetişkin ağaç dokusu yoğun bir yapılaşmayı zorunlu kılmaktadır.
Programatik verilerin bağlayıcılığının yanında, üniversite ve üniversite yaşamına dair görüş üretilmesi, yerleşke tasarımının kentle olası ilişkilerinin yorumlanması, çalışma alanı ve yakın çevresi için gelecek senaryoları oluşturulması ve bütün bunların mekana nasıl yansıyabileceği konuları çalışmanın gündemini oluşturmuştur.
Çalışmaya, 10-13 Mart 2011 tarihleri arasında öğrencilerin yerinde gözlem ve incelemeler yapmasına olanak sağlamak amaçlı arazi gezisi ile başlanmıştır. Gezi öncesinde, Kırım, Simferopol ve çalışma alanı ile ilgili araştırmalar yapılmış, temel bilgiler derlenmiş, gezi sırasında kullanılmak üzere bir rehber kitapçık hazırlanmıştır.
Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi yetkililerince ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan yapısal program, stüdyo eğitiminin gerekleri de dikkate alınarak geliştirilmiş; beklentiler, yasal veriler ve çevre koşullarının dikkate alındığı bir çerçevede öğrencilere sunulmuştur. Fiziksel tasarım önerileri için dayanak olacak bu “verili çerçevenin”, her öğrenci tarafından kendi yaklaşım ve yorumu doğrultusunda “kişiselleştirilmesi” çalışmanın başlangıç adımını oluşturmuştur.
2010-2011 bahar yarıyılı mimari proje 6-7 dersi kapsamında yürütücülüğümüzde gerçekleşen mimari proje stüdyosu ürünlerinin, her iki üniversite arasında başlamış olan akademik ve eğitim işbirliğini arttırma ve güçlendirmeye destek oluşturması yanında; umutla beklenen, çalışmaya konu olan Kırım yerleşkesi tasarımında yeni vizyon arayışları için elverişli bir zemin, yeni ufuklar ve destekler oluşturabilmektir.

  YAPI İHTİYAÇ PROGRAMI





ÇALIŞMA TAKVİMİ

10-13 Mart 2011Kırım - Simferopol: proje alanı inceleme gezisi
17 Mart 2011; Proje analiz, eskiz, maket çalışmalarının başlaması
7 Nisan 2011; İstanbul: juri
12 Mayıs 2011; Dönem sonu
7 Haziran 2011, Proje teslim

29 Haziran 2011; Projeler sunum, sergi